Puding Karamel ni bahasa
orang hotel menyebutnya... kalu orang ganu aku sebut puding gula hangus jer...
nk kate gula hangus tu, aku tengok bese jer.... hahahah... mase tu mood rajin
bebenor nak masak... mentang beli telur sepapan kan.... ade selalu idea nak wat
something ni... hehehe...
pagi tu, mase semua
housemate masih tido lagi aku terjage then tak boleh nak tido2 dah... tu yang
tercetus idea nak buat puding gula hangus a.k.a. puding karamel... resepi
puding ni senang yang amat... ingat susah jugak... tapi bile mak aku bagi
petua, waduh2 kalu kahwin ni bisa rebut hati suami kot... hahahah...
resepi2 nya adalah
berikut... cewah, ayat... hahaha....
a) 2@3@4 sudu besar gula
kasar ( ikut saiz loyang, kalu saiz loyang besar gune sikit jer nanti jadi x
lawa... macam kes aku... nanti aku tayang kat korang...)
b) 6 biji telur saiz
sederhana
c) 1 tin kecik susu
pekat ( aku x taw la sekarang ade x lagi tin susu pekat saiz 350 ml... yg ade
sekarang ni berlambak yang saiz 550 ml... korang sukat la macam mane pon... aku
guna mug yg boleh muatkan 350 ml)
d) air 350 ml (mesti
sama sukat dengan susu pekat tadi...)
e) 1 sudu besar tepung
gandum ( tepung gandum tu jangan menggunung sgt, membukit bese jer... ala2 nak
mendatar tapi still la... korang bayangkan sendiri ek...)
cara2 membuatnya adalah....
hehehehehe... ayat....
a) panas kan pengukus.
sambil itu, cairkan gula dalam loyang di atas dapur gas. sampai cair dan
warnanya bertukar menjadi kecoklatan, (ade ke perkataaan tu... ikutlah, janji
korang faham...) dan ketepi kan...
b) menunggu pengukus
panas, pecahkan 6 biji dan kacau... smpai jadi kekuningan tapi tidak
berbuih....
c) masuk susu pekat dan
air... kacau lagi sampai korang tengok kat alat yang korang gune tu, angkat
tinggi2, yer flow macam air dah, tak macam flow susu pekat dah...
d) acuan susu pekat dan
air tadi masukkan tepung gandum... kacau lagi... bila dah macam sebati tu
campurlah dengan telur tadi.... kacau la lagi....
e) bila korang dah macam
puas hati, agak2 dah sebati tapi telur tu tak berbuih taw... masuklah ke dalam
loyang tadi... korang mesti akan perasan gula tu jadi keras.... biarkan saja...
f) kukuslah selama 45
minit dengan kadar api yang sederhana....
hehehehehe... lepas dah
siap tu jangan terus terbalik kan dalam pinggan... kalu x jadi macam yang aku
punyer... dah lah gule gune x cukup, tak sempat kecut habis aku dah transfer
dia ke pinggan... then simpan dalam peti ais... makan time sejuk, waduh, syahdu...
memang best la... cuba resepi ni... memang best... for your information...
resepi ni dah masuk dapur hotel ape tah... kawan mak aku yang mintak dari mak
aku... bangga sih.... hahahah....
ni la puding karamel aku yang x cantik tu... takpe2 1st time mencuba... tapi yang merasa semua kate sedap... hehehe...
P/s: Oh ya, korang klik kat iklan aku kat atas sekali tu, kat sebelah kanan tu, kat bawah ni ea.. Hehehe klik lah, jangan malu-malu..
P/s: Oh ya, korang klik kat iklan aku kat atas sekali tu, kat sebelah kanan tu, kat bawah ni ea.. Hehehe klik lah, jangan malu-malu..
No comments:
Post a Comment